Årets hestekongres, som arrangeres af Landsudvalget for Heste under Seges Innovation, kunne sidste lørdag, den 28. januar, igen gennemføres efter et par års aflysninger under coronaperioden.

Med godt 170 deltagere ved arrangementet, der fandt sted i faciliteterne på Comwell Kolding, glædede formand for Landsudvalget for Heste, Hans Marius Jørgensen og chefkonsulent for Seges Heste, Jørgen Kold sig over igen at kunne byde velkommen til en helt udsolgt kongres.

Årsmøde og faglig eftermiddag

Programmet for dagens faglige eftermiddag var spækket med interessante og aktuelle indlæg, der kørte sideløbende i to spor, så emnerne kunne vælges efter interesse.

Der var overordnet tale om emner, der gav basis for en lang række spørgsmål fra de fremmødte avlere, ryttere og øvrige hestefagfolk, hvor enkelte temaer trak tråde fra formiddagens beretninger fra henholdsvis formand og chefkonsulent.

 

Særligt Dyresundhedslovens krav til CHR, købeloven, transportforordningen og udegående heste i vinterhalvåret, var blandt emnerne, der fyldte en del under formiddagens program, ligesom lovgivning og registrering generelt blev vendt og drejet i både pauserne, og når lejligheden bød sig, når der var afsat tid til spørgsmål.

Ingen grund til bekymring 

Det var udviklingen i hestesektoren i de seneste år og ikke mindst de udfordringer og muligheder, som hestesektoren står overfor i de kommende år, som Hans Marius Jørgensen indledningsvist kom omkring i sin beretning.

- På den seneste hestekongres i 2020 kunne jeg med glæde konstatere, at en positiv udvikling havde bidt sig fast i hestesektoren. En udvikling så positiv, at efterspørgslen i de seneste par år har betydet stigende priser på heste i alle prisklasser.

Grunden til de højere priser har imidlertid ikke kun været efterspørgslen, forklarede formanden, der gjorde det klart, at også de lave føl-tal indtil især 2015, som følge af den unødigt stramme hestelov, lå bag det højere prisniveau.

- Det er jo netop de følårgange, der i dag skulle give os et udbud af gode, stabile og tilredne heste, lød det fra Hans Marius Jørgensen, der ikke lagde skjul på, at coronaperioden vakte bekymring i forhold til de gode takter i hesteavlen.

- Vi var meget bekymrede for hestesektorens velbefindende under corona-nedlukningerne. Både fordi mange af vores aktiviteter måtte aflyses, men også fordi vi kunne være bekymrede for, om den danske privatøkonomi ville blive så svækket, at det gik ud over muligheden for at holde hest. Der viste sig heldigvis slet ikke at være grund til bekymring. Væksten i hestesektoren fortsatte og er kun fortsat i positiv retning, lød det fra formanden.

Hestesektorens nøgletal:

  •  Cirka 190.000 heste i Danmark

  •  Skaber cirka 20.000 arbejdspladser

  •  Skaber omsætning for cirka 22,5 mia. kr. for dansk økonomi