Rejsebrev fra Island II: - »Min« islandske hestefarm
Tølt mellem hav og vulkaner og med hensyntagen til tidevandet. Sådan lyder det fra rejsebrevets forfatter, Mogens Kofoed Marker, Slangerup, der denne sommer er turguide for turister, der besøger Island.

Naturen er ganske anderledes på Island, end vi kender den fra Danmark. Blandt andet er det muligt at ride gennem store områder med størknet lava. Foto: Mogens Kofoed Marker
Tekst: Mogens Kofoed Marker
Da jeg fik mulighed for at tage orlov fra mit arbejde på et bosted for psykisk sårbare voksne, valgte jeg at forfølge en mangeårig drøm; At bo og arbejde på Island i en længere periode. Aktuelt arbejder jeg som turguide på hesteryg på gården Gröf i det vestlige Island.
Min egen hestehistorie går 40 år tilbage, idet jeg begyndte at ride som 10-årig. Min første hest var en fjordheste-blanding, men allerede dengang var jeg optaget af Island.
Jeg læste om, hvordan man havde hestehold på Island, hvor hestene lever »det frie liv« i store flokke i naturen.
Det var dog først i 2006, at jeg selv rigtigt kom i gang med at ride islandske heste og for alvor begyndte at lære at ride tølt. Siden har der været en del islandske heste gennem mine hænder, både heste jeg har købt, men også hjemmeavlede heste, og jeg har i en årrække brugt islandske heste terapeutisk med beboerne på bostedet, hvor jeg nu har orlov fra.
Lækre forhold og flot udsigt
På Gröf, der ligger nær byen Arnerstapi i den nordvestlige del af Island, begyndte turistsæsonen i starten af juni.
Turene veksler mellem fire-dages ture for mindre erfarne ryttere og seks-dages ture for erfarne ryttere, og stedets gæster kommer fra hele verden. De fleste i år dog fra Finland og Tyskland, men også så langt væk fra som Australien har der været gæster i år.
Gæsterne bor under lækre forhold i det nyindrettede gæstehus, der er lavet i en gammel staldbygning. I forbindelse med restaureringen er der taget hensyn til de rustikke bygninger og lokalernes særegenhed.
Værelserne er moderne indrettet, og har alle en flot udsigt. Nogle af dem til Islands højeste gletsjer, Snæfellsjökull, der er vores nabo mod vest
Stedets hottub, som står på træterrassen med fin udsigt til bjergene, vulkanerne og havet, skal også nævnes, da den er god at varme sig i efter en lang og nogle gange kold ridetur.
Ejerne og hestene
Til gården er et jordtilliggende på 350 hektar, hvoraf en mindre del anvendes til produktion af wrap til eget forbrug og afgræsning, mens den resterende del består af strand, strandenge og bjerge, der afgræsses af heste og får.
Værtsparret på Gröf er et islandsk/hollandsk ægtepar, og ud over dem er her en ung fransk pige og undertegnede til at tage hånd om gæsterne.
De fleste af hestene er avlet på Gröf, efter 1. klasses hopper og hingste. Det gør at »vores« hestemateriale er godt sammentømret. Alle heste kender hinanden og dermed også deres plads i hierarkiet.
Enkelte heste er købt til opgaven som turhest, omend det altid er et sats om hesten nu også kan falde til i flokken, og om den virkelig egner sig til at være turhest.
En farlig modspiller
Gröf ligger nær vandet, og da en del af rideturene foregår på stranden, må de planlægges under stor hensyntagen til tidevandet, der kan være en farlig modspiller, hvis man overraskes af det.
Derfor kan man godt sige, at månen afgør sæsonens rideture. Til gengæld har vi ved rideturene på stranden det bedste underlag at tølte på, når tidevandet har trukket sig tilbage. Så kommer der fart på de små, men stærke heste. Der rides mellem fire og seks timer om dagen, men der skiftes heste undervejs.
Der rides også i bjergene, og ad et gammelt spor gennem et lavaområde. På den tur fornøjer jeg mig ved at fortælle gæsterne om den eneste seriemorder på Island, som boede tæt ved Gröf.
Han gik ad sporet, hvor fiskerne kom med deres heste læsset med fisk, som de havde landet i den nærliggende fiskerby, og som de transporterede til Reykjavik.
Denne »venlige« mand inviterede fiskerne til at gøre holdt på hans gård og varme sig, men det endte med, at han dræbte i alt 16 mænd. Det er en historie, som gæsterne sent glemmer.
Deles om opgaverne
Som medhjælper på Gröf deles man med ejerparret om stort alle opgaver. Alle hjælper på bedste vis til i køkkenet, så vi kan yde den bedste forplejning til gæsterne.
Desuden deles vi om at guide på rideturene, så vi altid er mindst to guider med til at hjælpe gæsterne.
Om aftenen gælder det om at være social med gæsterne, der er nysgerrige på at høre om vores heste og om Island generelt, og de er glade for at fortælle deres egen hestehistorie. Desuden filmer vi dagens rideture med et GoPro-kamera, og viser det til stor glæde for gæsterne om aftenen.
Sæsonens sidste ridetur er en seks-dages tur midt i september, hvor vi forventer, at gæsterne også vil komme til at opleve nordlys.