Det ligner en udvidet form for agility med sin hest, hvor man enten trækker eller rider den igennem en række forhindringer. Og det var egentlig også der, det startede for Helle Knudsen, med en hestetrailer fyldt med agilityforhindringer, som hun kørte land og rige rundt med.

Det kan hun ikke med de 50 forhindringer hun har nu, for de er bygget ind i området med bakker, søer, store sten, enorme træstammer og fylder en hektar af Djurs Horse Park i Nørager på Djursland.

Nu hedder det ikke agility men Mountain Trail, og for få uger siden åbnede Helle Knudsen, ikke bare Danmarks, men Skandinaviens første Mountain Trail-bane, som opfylder IMTCA-kravene.

Alle kan være med
Mountain Trail er en amerikansk samlende hyggesport og konkurrencedisciplin, hvor alle hesteracer og mennesker kan være med på forskellige niveauer. 

Bag sporten står initiativtagerne Mark og Lee Bolender og foreningen IMTCA (International Mountain Trail Challenge Association), som er omdrejningspunktet for dommeruddannelser og godkendelse af baner.

- Vi håber, at folk fra hele Danmark vil få gavn af parken, uanset om man ønsker sport eller man er fritidsrytter – derfor har vi en række forskellige aktiviteter, man kan tilmelde sig, ligesom vi også laver skræddersyede arrangementer for hesteejere, rideklubber, avlsforeninger og så videre, fortæller Helle Knudsen.

Hesten har ansvaret
Mountain Trail er inspireret af at kunne nyde en afslappet ridetur i et bjergrigt landskab uden at skulle bekymre sig om, om man kommer hjem igen. Hest og rytter skal kunne stole på hinanden i et makkerskab, hvor hesten er den vigtigste spiller.  

- Hestene har langt mere styr på deres ben end vi mennesker tiltror dem – og det kan være en grænseoverskridende oplevelse at give hesten tøjlen og stole på, at den selv klarer den otte meter lange balancebom, som kun er 40 centimeter bred og placeret i 60 centimeters højde, fortæller Helle Knudsen og forklarer at hestenes bevægelsescenter i hjernen er langt større end vi menneskers.

- Derfor er vi nødt til at respektere, at den simpelthen bare ved mere om, hvor og hvordan den sætter sine fødder end vi nogensinde kommer til, forklarer Helle Knudsen, som på samme adresse også driver rideskolen, Den Hele Ekvipage, og har 15 heste opstaldet.

På hesteryg eller fra jord
I Mountain Trail som konkurrencesport kan hesten håndteres fra jorden eller hesteryg. Man kan stille i fire klasser, »Novice«, klasse 1, 2 eller 3. Klassen »Novice« er for ryttere, som aldrig har været til stævne i Mountain Trail eller lignende discipliner som agility eller trail i western regi og gennemføres ligesom klasse 1 i skridt.

I klasse 2 traves mellem hver forhindring, ligesom der laves stop og 180 graders vendinger på øvelserne. I klasse 3 er hesten i galop og der kan forekomme 360 graders vendinger. Det er ikke tilladt at tage farten af på vej hen mod en forhindring. Hesten skal i klasse 3 for eksempel galoperer hen imod forhindringen og første ben på forhindringen skal være i skridt.

- Det kræver en sikkerhed, en præcision og en kropsbevidsthed fra både hesten og rytteren samtidig med, at de begge tænker sig om og rent mentalt er lige her ved denne forhindring og ikke fokuserer på alt muligt andet, fortæller Helle Knudsen og understreger, at det kan lyde svært og skræmmende for mange, men at alle kan være med.

- Man skal ikke kunne det hele perfekt for at stille op, man skal bare have lyst til at prøve. Ingen er perfekte og vi skal starte et sted.

Sikkerhed og præcision
Og netop det at øge hestens sikkerhed, præcision og kropsbevidsthed får også mange dressur- og springryttere til også at træne Mountain Trail ved siden af deres hestesport. Eller blot som miljøtræning.

- Der er ingen tvivl om, at det hesten lærer her, vil den også tage med i andre miljøer, forklarer Helle Knudsen.

I Mountain Trail trænes der hen imod at hesten udfører den enkelte øvelse selv og den skal derfor selv tage ansvar for, hvor den for eksempel sætter sine ben i en 180 graders vending på en balancebom.

Forhindringerne spænder vidt. Det kan være en forhindring over en balancebom, over en bro, igennem vand, igennem en kløft, op af en »bjergside«, en 360 graders vending eller igennem en række halvstore sten, hvor hver hov skal sættes fuldstændig præcist.

Banen i Nørager er internationalt konkurrencegodkendt, hvilket blandt andet betyder at der er seks obligatoriske forhindringer. I alt skal der være minimum 16 øvelser, hvoraf Djurs Hors Park kan præsentere 50. 

- Så handler det om et godt design af banen og øvelsernes rækkefølge, så det kan give rytteren en fornemmelse af en »god ridetur« når man opholder sig på banen, siger Helle Knudsen.

Sikkerhed frem for alt
Men alt starter et sted og det gør det også i Djurs Horse Park. Her konkurreres ikke i klasse 3 og måske de andre klasser heller ikke er så skarpe og lækre, men det kommer, hvis man spørger Helle Knudsen, som er en af i alt 10 uddannede dommere på stedet.

Lige nu er starten til den en hektar store Mountain Trail-bane kun lige gået og nogle heste vil næsten dø af skræk over bare at skulle sætte sine forben op på en bom. Derfor er sikkerheden fuldstændig afgørende og ingen begiver sig ud på banen på egen hånd, men aftaler en tid med Helle, hvor tre timer med guide blandt andet koster 350 kroner. 

Til oktober er det første træningsstævne i Mountain Trail i Djurs Horse Park og samtidig arbejder IMTCA på at få sporten godkendt for eksempel til OL.

- Så nu er handsken kastet til alle danske ryttere – udgangspunktet er ens for alle, siger Helle Knudsen med et smil.