Alle tre paneldeltagere var enige, da de til Hest & Rytter messen diskuterede vigtigheden af at have en plan med sin træning og i det hele taget med sit hestehold.

- Hvis man skal have en hest, hvad enten det er en konkurrencehest, eller hvad man nu bruger den til, så er det vigtigt at have en plan med alting, lød det blandt andet fra dyrlæge og dressurdommer, Hans Christian Matthiesen.

Han påpegede, at han alt for ofte oplever, at hesteejere knap ved, hvad der er i fodervognen.

- Man er nødt til at have en plan - over det meste i hvert fald, og ikke bare når man lige er i Herning og køber sig forvildet til tilskud mig her og tilskud mig der og en lidt længere pisk, hvis den ikke løber lige så hurtigt, som man gerne vil. Man er nødt til at have en plan, understregede Hans Christian Matthiesen igen.

Styrketræning

Og hans synspunkt blev bakket op af dyrlæge og kiropraktor Lise Berg.

- Vi er nødt til at vide, hvad hesten laver. Det skal ikke blive enormt kompliceret, men vi er nødt til at have styr på det, påpegede hun.

- Det jeg oplever rigtig meget er, at de heste vi har nu, de er grænsende til hyper mobile. De er monstersmidige mange af dem, både vores varmblod, men også vores islændere, haflingere og fjordheste. Der er simpelthen en manglende forståelse for at få lagt styrke i de her heste. Så der er vi tilbage til det, som Bjarne (Bjarne Nielsen) og HC (Hans Christian Matthisen) siger.

- Hestene skal altså ud at lave noget, og de skal ud at lave noget tidligt – Ikke noget voldsomt, ikke noget pres, men vi skal have dem bygget langsomt op fra de er helt små, sådan så det ikke er noget med, at de ikke bare tuller rundt på en eller anden lille beskyttet ikke udfordrende tilværelse i fire år, og så tager vi dem i ridning. Det er virkelig unfair for deres krop, lød det fra Lise Berg.

Dyrlægen påpegede endvidere, at en træningsplan ikke kun er for stævneheste.

- Hvis hesten skal kunne holde til at ride skovtur med de andre i weekenden, så skal den også noget i løbet af ugen.

Snak med træneren om planen

Dyrlægen anbefaler normalt fire-fem ridedage om ugen, hvor man er enormt bevidst om, hvad man laver de dage. Så man ved, hvad man har arbejdet med dagen før, så det ikke er de samme muskelgrupper, man arbejder på. På den måde får man en varieret træning.

- Varieret træning er ikke bare om, hvorvidt vi er i ridehuset eller i skoven. Varieret træning er også, hvilke muskelgrupper vi arbejder med, så vi får styrket hele hesten og ikke bare får lagt fokus på et sted. Så får man næsten nedbrudt i stedet for, forklarede Lise Berg, der derfor også opfordrede til, at man får sin underviser til at hjælpe med at lave de her træningsplaner.

- Man har brug for nogen på jorden til at hjælpe en med at se de svage punkter, og styrke de rigtige steder.

Også Hans Christian Matthisen opfordrede til, at flere ryttere burde tage en snak med deres ridelære om, hvad der egentlig er planen for dagens ridetime, og ifølge Bjarne Nielsen burde mange flere ryttere have en træner.

- Det ville være klogt, at man bruger nogle penge og noget tid på noget træning, fremfor at købe det sidste nye fancy udstyr på bid og underlag, og jeg skal komme efter jer, som er fuldstændig unødvendigt. Det er fint nok, hvis der er nogen, der gør det, men det er bare svært at klare sig uden en træner, påpegede Bjarne Nielsen.