Det er lidt af et tilløbsstykke, når berider Bjarne Nielsen hvert år præsterer en professionel og samtidig underholdende kommentering af præsentationsklasserne for hingstene ved Hingstekåringen i Herning. Her delagtiggør berideren publikum i, hvad han ser, både i forhold til hestenes gangarter og eksteriør.

Og netop det vigtige i et godt eksteriør satte berideren også fokus på i forbindelse med et velbesøgt foredrag, han holdt under Hest & Rytter messen i Herning i marts, omkring træning for en holdbar hest.

- Nu har jeg turneret rundt i Danmark i 15 år i hestens eksteriør og bevægelsesmønster, og nu har I jo alle sammen den hest, I har, og derfor har nogen det jo lettere end andre, lød det fra Bjarne Nielsen, inden han uddybede, hvor stor betydning hestens eksteriør har for dens karriere som ridehest – og ikke mindst for den samlede ekvipages resultater og glæde i sporten.

Se på forudsætningerne

- Det er vigtigt, når man skal ud at købe hest, at man lærer at se på hesten, om den kan blive en god dressurhest, hvis det er det, man ønsker, at den skal være.

Ifølge Bjarne Nielsen er en god dressurhest en hest, der er rimelig eksteriørstærk.

- Det er ikke en hest med en kort mundvig, en kraftig hals, lavtansat med en kort nakke, manglende manke, så sadlen sidder helt ude på skulderen af den, så kort så sadlen alligevel trykker den hen over lænden, og så fuldstændig rette haser. Kan I lige forestille jer, hvilken kamp det vil være, både for hest og rytter, at få det til at fungere, spurgte berideren ud i salen og fortsatte:

- Det er et slid, og det er pinsomt for os andre at se på. Og det er skrækkeligt for hesten at skulle så hårdt et stykke arbejde igennem, ligesom det er pisseirriterende at sidde som rytter deroppe. Derfor er det vigtigt, at man også starter helt for bunden, når man skal ud at købe hest og prøver at tænke over at lære sig selv at finde en hest med et vist eksteriør.

Berideren påpegede, at det bare vil gøre det så meget nemmere for enhver rytter at have en hest, der er velkonstrueret, da den så også vil fungere meget nemmere.

- Så er det ikke noget med, at sadlen ryger frem, så man skal have en stopgjord på, og den får trykninger i ryggen, og vi skal forbi en sadelmager, og det koster mig her og der, og vi skal have kiropraktor, og vi skal have massør og der er alt muligt…….

- Det er der jo ikke noget galt med. Man skal bare prøve at tænke på, at hvis man er der, hvor det hele er nødvendigt for overhovedet at kunne ride, så er der nok et eller andet galt.

En elefant kan ikke danse ballet

Bjarne Nielsen påpegede, at man godt kan rende ind i et problem engang i mellem, som man kan få løst, men at det jo er helt tosset, hvis det er noget, man skal bruge en gang i ugen eller hver fjortende dag.

- Så skal vi have massør, og så skal vi dit og dat, ellers kan jeg slet ikke ride dressur…...

- Der kan også være noget galt med ens træning, men man kan jo også prøve at kigge på hesten. Når så man har sådan en hest. Ja, så har man gevaldige udfordringer og så har man især brug for at have en træner, der har noget erfaring, der kan hjælpe med, hvordan man kan komme det igennem, så man ikke havner med sådan noget som er rigtig godt for dyrlægens forretning, smilede han og henviste til træningsbetingede skader.

- Skader hvor vi slider og slider, og hvor vi mosler rundt med hesten, og hvor vi bliver ved med at ville have en elefant til at danse ballet. Det kan bare ikke lade sig gøre, sluttede Bjarne Nielsen.