Historisk dag for Den Jydske Hest
Et hingsteprojekt blandt Jydske Heste har været medvirkende til, at kåringen lørdag den 2. marts i Randers bliver historisk. Ikke siden 1966 har så mange hingste stillet til kåring.

21 Jydske hingste stiller til kåring lørdag den 2. marts på Lykkeshøj Ridecenter ved Randers.
Ikke siden 1966 har så mange hingste været tilmeldt fremstilling af kommende avlshingste og det endda i et år hvor kåringen falder sammen med 50 års dagen for rejsningen af Den Jydske Hest på Østervold i Randers.
11 hingste med i projekt
Den store tilslutning til hingstekåringen skyldes blandt andet, at 11 af de 21 hingste som stiller til kåring, har deltaget i et hingsteprojekt og som endelig afslutning på dette skal stille til kåring.
Et projekt, som blev sat i værk i et samarbejde mellem Seges og Avlsforeningen Den Jydske Hest for at bevare racen i fremtiden ved at tilføre nye Jydske-gener til avlen.
Projektet blev støttet af Bevaringsudvalget for Husdyr og var nødvendigt, fordi racen oplevede under 100 bedækninger om året og at de hingste der stillede til kåring, i høj grad kom fra de samme avlere og dermed de samme hoppestammer, hvilket har gjort, at der er kommet for lidt nyt avlsmateriale ind i racen.
Sikre lav indavlsgrad
Specialkonsulent fra Seges, Morten Kargo, blev sat på opgaven.
Han skulle finde en række hingsteføl, som rent genetisk adskilte sig væsentligt, fra de hoppestammer, de danske avlere bruger i dag, inden ejeren meget sandsynligt, ville få dem kastreret eller måske sendt til slagtning.
Hingstene har været i fællesopdræt fra 1 års alderen og frem til 2½ års alderen, hvorefter ejerne har taget dem hjem for at klargøre dem til kåring.
Efter kåring er hingstene klar til at komme rundt og bedække hopper, som mod dette modtager et tilskud, for at sikre, at de mere sjældne afstamninger bliver brugt.
Her er der lavet beregninger på hingstene og hopperne således, at racen sikrer så lav en fremtidig indavl som muligt.
Aktivt bevaringsarbejde
Hingsteprojektet har vakt opsigt i såvel danske som internationale kredse og med det er første skridt taget til at kunne bevare Danmarks ældste trækhesterace.
Mange husdyrracer, herunder Den Jydske Hest blev i sin tid presset af mekaniseringen og udviklingen inden for landbruget og derfor har det været vigtigt at arbejde aktivt for bevaringen af disse racer ellers ville man på sigt risikere, at de ville uddø.
Danmark har underskrevet en deklaration – Interlaken deklarationen - som forpligter Danmark til at tage vare på disse racer.
Største kåring i mere end 50 år
Kåringen falder i år sammen med 50 års dagen for rejsningen af Den Jydske Hest på Østervold i Randers, og Avlsforeningen Den Jydske Hest har planlagt at marchere ind på Østervold med hingstene om aftenen for at højtideliggøre både afslutningen på den største kåring i de sidste mere end 50 år samt jubilæet for statuen.