Hestesko og høje ambitioner
26-årige Daniel Sahl, Kjellerup, har allerede vundet to Danmarksmesterskaber og et Nordisk Mesterskab for beslagsmede, men ambitionerne er endnu højere for midtjyden, der også lægger en ære i at sikre de professionelle ryttere konkurrencedygtige heste.

De sidste to år har Daniel Sahl vundet DM for beslagsmede, men i år må han lade æren gå til en kollega, da han selv er i gang ved Hold-VM i Kentucky, når DM-weekenden i Herning løber af stablen i marts måned.
En racerkører har sin mekaniker, en fodboldspiller har sin fysioterapeut. En dressur- eller springhest har sin beslagsmed.
En af de sidstnævnte hedder Daniel Sahl. Han har de sidste to år vundet Danmarksmesterskabet for beslagsmede, mens han også kan prale af en enkelt titel som nordisk mester.
Lige nu er hans fokus rettet mod næste mål: VM for hold, hvor han til marts står klar med sine tre svenske holdkammerater i Kentucky, USA.
- Det sidste lange stykke tid har vi mødtes hver anden weekend. Enten her hos mig, i Malmö, Göteborg eller London. Jeg håber, at vi kan ende blandt de tre bedste, hvis det hele fungerer, fortæller 26-årige Daniel Sahl, der ved siden af træningen også lige har omkring 500 heste i kartoteket, der skal serviceres – enten på adressen lige uden for Sjørslev eller hos ejerne selv.
Derudover skal der også være plads i programmet til kurser – hvor han enten selv underviser eller får udenlandske beslagsmedsguruer til at dele guldkorn ud i hans dertil indrettede værksted med ambolte og grej til otte deltagere ad gangen. Og så skal der også lige sparres et par gange med mentor og tidligere danmarksmester Henrik Berger, så niveauet bliver holdt frem mod sommerens individuelle Europamesterskaber, som gerne skulle kaste mindst en tiendeplads af sig.
Høje krav
Mens Daniel Sahls konkurrence-ambitioner er høje, er der heller ikke plads til at slække på det daglige arbejde, hvor kundernes forventninger er mindst ligeså høje.
- De fleste af hestene bliver brugt til professionelle konkurrencer af folk, der går ligeså meget op deres sport, som jeg går op i min. Samtidig er det nogle dyre heste – ofte til et par millioner. Så skal mit arbejde altså bare være i orden. Hvis jeg laver noget lort, er hesteverdenen også så tilpas lille, at alle hurtigt ville vide det og jeg ville få svært ved at finde kunder, konstaterer beslagsmeden, der samarbejdet med rytter og dyrlæge for at få en succesfuld hest.
- Jeg ser hesten på en anden måde end ejeren gør. Nogle ejere er gode til at se, hvis hesten har problemer, men deres viden er oftest størst i forhold til selve brugen af hesten og ikke i forhold til fysiologien og hvad man kan gøre for at løse problemer med sener og led. Her er det min opgave at finde den bedste løsning – nogle gange i samarbejde med dyrlægen, fortæller Daniel Sahl, der godt kan lide udfordringen i at finde den bedste metode til den enkelte hest.
- Noget af det, der gør mit arbejde sjovt, er at der aldrig er en facitliste. Der kan være alle mulige ting, der gør, at hesten ikke lander helt lige på hoven. Det er det, jeg skal kunne se og gennem årene har lært at håndtere, fortæller den midtjyske beslagsmed, der første gang fik vakt interessen for at arbejde med heste, da han som 11-årig fik fritidsjob på travbanen i Skive.
- Det var også her, jeg mødte min senere mester og på den måde var heldig at få en læreplads, hvor jeg startede direkte efter 9. klasse, fortæller Daniel Sahl, der har været selvstændig de seneste seks år.
Koldt hoved – høj standard
Daniel Sahl føler, at han kan tage mange elementer fra sin passion for konkurrencer med til sit daglige arbejde.
- Med lidt øvelse vil de fleste kunne lave et flot stykke beslagsmedearbejde, men der hvor det virkelig kræver noget, er når uret begynder at tikke til konkurrencerne. Så skal man holde hovedet koldt og kunne holde standarden. Det er ikke så meget det, at jeg kan gøre tingene hurtigt, men at jeg kan holde standarden, selvom der er travlt, jeg kan bruge til noget i det daglige arbejde, forklarer han og fortæller, at en normal dag byder på skoning af seks-otte heste, når logistikken går op i et arbejdsområde, der strækker sig fra Århus til Skive.
Om pokalerne på Daniel Sahls kontor giver flere kunder i butikken, er svært at sige.
- Nogle synes, det er meget sjovt at have en beslagsmed, der har været Danmarksmester og ville nok vælge ham med pokalerne, hvis de stod med valget mellem to nogenlunde lige dygtige beslagsmede, mens andre er ligeglade, konstaterer han.
Bedre sammenhold
Udover pokaler, grundigt håndværk og tilfredse kunder, havde Daniel Sahl yderligere et mål, da han for to år siden flyttede sin virksomhed fra Skive-kanten sydpå til Sjørslev, hvor han nu næsten er helt færdig med ombygningen af den gamle svinestald, der lå på matriklen.
- Når man ser på eksempelvis Sverige, har beslagsmedene et enormt godt sammenhold. Herhjemme kender vi også hinanden på kryds og tværs og langt de fleste enes også godt. Men vi er ligesom delt i to grupper, fordi der er to store grossister på markedet, og det er ofte grossisterne, der holder kurser, fortæller beslagsmeden, der har indrettet sit nye værksted med plads til otte kursusdeltagere.
- Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at gøre sammenholdet i branchen endnu bedre – uanset, hvilken grossist, man benytter. Det håber jeg, at mine kurser kan være med til, forklarer Daniel Sahl, der i 2020 regner med at afholde et kursus hver eneste måned.
- Det skulle gerne blive sådan, at der hver anden måned kommer en udenlandsk beslagsmed forbi for at undervise mestrene, mens jeg så selv underviser lærlinge i de andre måneder, fortæller Daniel Sahl, der efter sin egen lærlingetid i Skive selv underviste et år på Kentucky Horseshoing School i USA.
Tålmodig titeljagt
Selvom undervisning og dygtiggørelse betyder meget i Daniel Sahls verden, er der lige nu ikke tid i programmet til selv at have en lærling tilknyttet.
- Det kræver tid at have en lærling, og så længe jeg stadig har nogle mål i forhold til konkurrencerne, kan jeg ikke få det til at passe ind, konstaterer han.
Og umiddelbart vurderer han, at det kommer til at kræve en god portion tålmodighed bare at indfri næste store mål.
- Der er nogle titler, jeg gerne vil have rundt omkring, og nu har jeg jo DM og Nordisk Mesterskab. Så må det næste være EM, men der er virkelig hård konkurrence, så jeg er spændt på, hvor mange år det kommer til at tage, siger danmarksmesteren, der især fremhæver englænderne som store konkurrenter.
- Englænderne er utroligt stærke i konkurrencesmedning. De er så faste i deres traditioner og håndværk, at de er meget svære at hamle op med. Derfor har de også vundet VM 10 år i træk. Mens andre lande højst har et par stykker, der kan blande sig i toppen, har de 10-20, der kan være med deroppe, forklarer han.
Derfor er planen også, at 2020 kommer til at byde på en del ture til konkurrencer i England, hvor han kan måle sig med nogle af de bedste.
Mange år at køre på
Og med sine blot 26 år har Daniel Sahl stadig mange år til at bygge endnu mere på sit niveau.
- Sådan en som Beanie (Steven Beane, red.), der har vundet VM de seneste gange, er 46 år og andre af de rigtig dygtige er også deroppe omkring, så der er tid endnu. Men der er altså også nogle af de unge englændere, der er dygtige og kæmper for at nå helt op på toppen, så det bliver bestemt ikke let, siger danskeren, der endnu ikke har gjort op med sig selv, om han tager til VM i Canada til efteråret.
- Det kommer helt an på, hvordan det går til EM. Hvis jeg kommer i top 10 til EM, tager jeg med, men jeg skal ikke være med, hvis ikke jeg kan klare mig blandt de bedste, fastslår han.
Men først er der altså lige et Hold-VM, der skal klares i et år, hvor Daniel Sahl for en stund må træde ned fra DM-tronen.
- DM i Herning ligger desværre i samme weekend som Hold-VM i Kentucky, så jeg må desværre springe over i år, konstaterer han.