Er hesten fed eller i form?
I forbindelse med Hest & Rytter i Herning havde messens mange besøgende også mulighed for at komme hjem med gode råd til, hvordan man træner sin hest, så den holder.

Hestens Værn og Uanvendelig.dk præsenterede i forbindelse med årets Hest & Rytter messe i Herning en paneldebat med berider Bjarne Nielsen, dyrlæge og kiropraktor Lise Berg samt dyrlæge og international dressurdommer Hans Christian Matthiesen. Fotos: Henriette Lemvig
- Man skal starte forholdsvist tidligt med hestene – både med håndteringen og træningen – hvis man vil sørge for, at man også frem i tiden har en sund hest. Det er ligesom med os mennesker. Skal vi leve længe, skal vi leve sundt, og vi skal røre os.
Sådan lød det blandt andet fra berider Bjarne Nielsen, da Hestens Værn og Uanvendelig.dk i forbindelse med årets Hest & Rytter messe i Herning præsenterede en paneldebat med dyrlæge og international dressurdommer Hans Christian Matthiesen, dyrlæge og kiropraktor Lise Berg og som nævnt berider Bjarne Nielsen.
Her gav de deres bud på, hvordan man som almindelig rytter får en stærkere og mere korrekt gående hest, som også holder i længden. Et emne der trak fuld sal i MCH Hernings auditorium.
Hestene laver for lidt
Bjarne Nielsen lagde endvidere vægt på, at hestene skal ud og røre sig.
- Heste skal ikke stå som sådan nogle tremmekalve, der står inde hele tiden. De er nødt til at ud. Det er ikke sådan, at jeg synes, de skal gå ude 12 timer om dagen, hvis de også skal kunne gå Grand Prix ved siden af. Men de er nødt til ud at røre sig de der heste, og i min verden er det ikke på en sandfold på 10x15 meter.
Berideren understregede endvidere, at det er arbejdet, der gør hesten sund, frisk og rask, ligesom det er det, der gør den stærk, fordi det er der den får sin muskulatur.
- Jo mere muskulatur vi kan få på hestene, jo større holdbarhed.
Hans Christian Matthiesen lagde heller ikke skjul på, at mange heste efter hans vurdering ikke motioneres nok.
- I mit arbejde som dyrlæge, er det noget af det, jeg oplever rigtig tit, at vores heste er i for dårlig form. Vi rider simpelthen ikke nok på dem. De har ikke styrke nok til at udføre det arbejde, vi forventer af dem. Det kræver rigtig meget - det er styrketræning og det er konditionstræning, påpegede han og fortsatte:
- Selv rideskoleheste fodres som OL-atleter med alverdens foder. Der er bare en tendens til, at de bliver alt for fede, og vi går og stikker os selv blår i øjnene og siger »Se, hvor flot og muskuløs den er blevet«, og jeg står og tænker: »Nej, den er bare blevet fed«.
For meget foder
Dyrlægen understregede dermed, at hestene laver for lidt, og han lagde vægt på, at det handler om afvekslende arbejde på forskelligt underlag og meget mere af det, i forhold til hvordan vi fodrer på dem.
- Noget andet er, at hvis vi ikke har tid til det, eller hesten af den ene eller anden grund skal stå, så skal den bare ikke have så meget foder. Vi fodrer hestene alt for hårdt, understregede dyrlægen.
Han forklarede nærmere, at en hest der får en skade, skal ned på halv fodermængde med det samme og efter to dage, skal den kun have stråfoder.
Endvidere pegede han på, at også skadede heste skal motioneres eller beskæftiges i det omfang, de kan.
Hesten skal bestille noget
Ifølge Bjarne Nielsen er der også ryttere, der synes, at hesten skal have fri hver anden dag, fordi de synes hestene virker trætte.
- Det eneste der er at gøre ved sådan en hest der virker træt, det er at give den noget mere arbejde. Så kommer den i bedre kondition. Så bliver hesten mere frisk. Så man er simpelthen nødt til at komme over det der punkt, hvor man hele tiden skal gå og spare på den. I skulle bare vide, hvad en hest kan holde til at bestille. Det er kun et spørgsmål om at gøre det rigtigt, det man gør ved den, påpegede den erfarne berider.