Den siger seks tons i mejetærskeren: Fin høst indtil videre
På Egholm Slot er den første tredjedel af høsten kommet i hus og det ser ikke helt skidt ud, mener driftslederen.

Driftsleder Carsten Møller er selv pilot på mejetærskeren, da Egholm Slot mandag høster raps. Fotos: Majbritt Christensen
På Egholm Slot, lidt nord for Kirke Hyllinge i Nordsjælland, har driftsleder Carsten Møller og landbrugsmedhjælper Christian Thomsen, nok at se til, men det ødelægger ikke glæden ved at få høsten i hus.
- Ja, vi er kun os to til at klare det hele i år, men indtil videre går det da meget godt, og kan vi lige klare os måneden ud, så passer bemandingen igen, siger Carsten Møller.
Han plejer at have en ekstra medhjælp i høstsæsonen, men i år har det været svært at skaffe folk.
- Sidste år havde vi hjælp fra min søn, der var elev her, men han ville gerne prøve noget andet i år. Og selvom vi troede, det ville være let at finde anden hjælp i år, så ville det ikke rigtigt lykkes, men vi klarer den nok også, Christian og jeg.
Han fortæller, at de har frøgræs og vinterbyg i sædskiftet for at sprede høstsæsonen lidt ud.
Perfekt arbejdsplads
Landbrugsmedhjælper Christian Thomsen, der har været ansat på stedet i længere årrække, og er fast pilot på kornvognen i denne sæson, er også fuld af gåpåmod.
- Det er en lidt travl periode, men det er jo også årets højdepunkt, og dét, vi har arbejdet frem mod hele året. Jeg synes det ser helt godt ud indtil videre, fortæller han.
Han har bolig lige ved siden af den mark, der høstes i dag, og har dermed også kun få hundrede meter til avlsbygningen og slottet.
- Det er bare helt perfekt for mig, siger han.
- Jeg kan både træde hurtigt til, hvis der er behov for det, og når jeg så har fri, har jeg kun lige et par minutter hjem. Jeg har egen hest, og nyder at ride en tur ned i skoven, lige hernede bagved, efter arbejde. Det kunne ikke være meget bedre.
Gode udbytter indtil videre
Det er Carsten Møller selv, der er pilot på mejetærskeren, en Case 8230. Han fortæller, at der på ejendommen, ud over raps, er høstet en del frøgræs.
- Når vi er færdige her, skal vi videre til Karleby for at høste resten af rapsen, så regner vi med at prøve i rugen i morgen, om den er klar.
Han siger, at både frøgræsset og rapsen har givet pæne udbytter indtil videre.
- Vi har høstet 8200 hkg i vinterbyggen i år, på blandet jord, og så har vi også høstet to andre rapssorter, sorten Hitaly, der gav 4200 hkg. Og så Butterfly, som vi skyndte os at få høstet, før den blev blæst helt i stykker. Der var spiret lidt frø i bunden, men vi fik den da høstet, før den blev helt ødelagt, griner han.
- Det er Aurelia, vi kører i nu, og her regner vi med at høste lidt mere, omkring 4500 hkg. Den siger 6 tons i mejetærskeren, og vandprocenten har ligget fra lidt under 7 til lidt under 9. Det er helt fint.
Mindre skærebord til bakket terræn
Området er meget bakket og det kan give lidt udfordringer.
- Det er blandet jord og meget kuperet terræn, som du kan se, forklarer Carsten Møller.
- Derfor kører vi kun med 30 fods skærebord, selvom mejetærskeren egentlig er lavet til 35 fod. Denne størrelse passer bedre til de stejle bakker.
Han fortæller, at de tidligere har sværget til John Deere, men nu er skiftet til Case.
Familieforetagende
Det var Carsten Møllers svigerfamilie, der købte Egholm Slot tilbage i 1988. Udover landbrug og skov, drives også Egholm Museum på stedet.
- I dag er det min kone, der står for museet, forklarer han.
- Min svigerfar, der er i halvfjerdserne, er også stadig aktiv på stedet, det holder ham i gang.
På museet kan man blandt andet se en westernudstilling, samt en unik samling af historiske skydevåben fra 1600-tallet til anden verdenskrig. For de flyinteresserede er der også mulighed for at se et gammelt kampfly.