Den Jydske Hest: Rekordstor hingstekåring
Lørdag den 4. marts kan man opleve en af de største kåringer af Jydske hingste i nyere tid. Det sker på Aalestrup Ridecenter.

Fløjhingsten i 2022, Sixten Sparre. Hingstene har hvid gjord på, når de udstilles, og fløjen får et rødt æresbånd om halsen. Avlen af jydske heste har været i system i over 100 år.
Avlsforeningen Den Jydske Hest afholder hingstekåring på Aalestrup Ridecenter lørdag den 4. marts.
Der er i år en meget stor tilslutning til hingstekåring med i alt 20 tilmeldte 3-års hingste. For en race med et mindre antal aktive avlsdyr er det helt ekstraordinært med så stort et hold, fortæller Henrik Jessen, som er medlem af foreningens bestyrelse og også selv stiller en hingst til kåring på dagen.
- Baggrunden for denne store tilslutning er, at der i 2019 også var en meget stor årgang hingste til kåring. De var dengang udvalgt til avl på grund af deres forskellige gener. Disse hingste blev via et computerprogram matchet med hopper, så deres afkom igen fik den størst mulige genetiske spredning. Her, fire år senere, er det nu den nye generation af hingste, der møder til kåring, forklarer Henrik Jessen.
Projektet blev dengang støttet af genressource-udvalget under landbrugsstyrelsen.
- Det er et eksempel på et virkeligt unikt avlsarbejde, hvor risikoen for indavl er taget seriøst af avlerne, som har bakket op om at holde flest mulige gener i spil, siger Henrik Jessen.
Alle er velkommne til at komme og se de jydske hingste. Kåringen starter med bedømmelse fra klokken 9.00, og der gives karakteristik fra cirka klokken 14.00.
Den Jydske Hest
Racen har sin oprindelse i Jylland, hvorfra navnet stammer, og den har været brugt som trækkraft i både landbruget og byerne. Racen havde sin storhedstid inden industrialiseringen, og i årene efter 2. verdenskrig var der op til flere hundredetusinde Jydske heste i Danmark. Men da landbruget fik traktorer, og transporten skete med biler og lastbiler, faldt behovet for trækheste. Dette gjorde, at racen hurtigt svandt kraftigt ind. I dag er der cirka 500 dyr tilbage. Men det er stadig en livskraftig race, som i dag bruges til kørsel og ridning, og blandt andet er eftertragtet på grund af dens rolige temperament. Racen avles kun i Danmark, og der fødes hvert år cirka 50 føl. Hen over sommeren kan man blandt andet se racen på diverse dyrskuer.